قبل از آنکه در مورد نما در معماری سبک مدرن صحبت کنیم توضیح کوتاهی در مورد نما خواهیم داد.
نما (façade)، به یکی از ضلعهای خارجی ساختمان و معمولا قسمت جلو آن اطلاق میشود.
واژه façade از زبان فرانسوی وارد شده و به معنای روبرو یا رخ میباشد. در معماری نمای یک ساختمان مهمترین بخش طراحی محسوب میشود چرا که هویت ساختمان را تعیین میکند. از دید مهندسی نیز نما تاثیر زیادی بر راندمان انرژی دارد و درنتیجه دارای اهمیت است.
عموما تصور بر این است که معماری داخلی ساختمان بیانگر زیبایی آن است و اهمیت بیشتری دارد. اما این تصور لزوما درست نیست؛ نمای خارجی ساختمان که پوسته ساختمان محسوب میشود از این قاعده مستثنیست.
نمای ساختمان به بازدیدکنندگان سرنخی از طراحی داخلی، سبک و معماری ساختمان هم میدهند.
در گذشته نما بخشی از اسکلت اصلی ساختمان به حساب میآمد به همین دلیل پنجره و ورودی کمتری داشت. بعد از تکامل، از سطوح بزرگتر و پنجرههای بیشتری استفاده شد تا ساختمان نورگیری بهتری داشته باشد. بعد از رونمایی از بتن مسلح و فولاد در خطوط تولید، نما رفته رفته عملکرد حمایتی خود را از دست داده و امروزه غیر باربر محسوب میشود.
در معماری مدرن، سبک معماری بر اساس تکنولوژیهای جدید و نوآورانه است. مصالح به کار رفته در آن بیشتر شامل شیشه، فلز و بتن مسلح میباشد. معماری مدرن بیان میکند که "ایده باید از عملکرد پیروی کند؛ مینیمالسیم را در خود جای دهد و از زرق و برق دوری کند". معماری سبک مدرن در اوایل دهه اول قرن بیستم ظهور کرد و بعد از جنگ جهانی دوم تا دهه ۱۹۸۰ ادامه داشت و در نهایت پستمدرنیسم جایگزین آن شد.
هنری لو کوربوزیه، معمار، طراح، شهرساز نویسنده و نقاش مشهور سوییسی و از پیشگامان سبک معماری مدرن بود. او در دوران فعالیت حرفهای خود، بتن را که یکی از شاخصترن مصالح معماری مدرن است به کمال رساند.
در زمینه معماری، لوکوربوزیه خانه را ماشینی برای زندگی میدانست. همانطور که اتوموبیل ماشینی برای حرکت است. لوکوربوزیه در سال ۱۹۲۷ پنج اصل معماری را معرفی کرد که پایه و اساس طراحیهای او بودند. معروفترین کاربردهای این اصول را میتوان در طراحی ویلا ساوا در پویسی فرانسه مشاهده کرد. اصول ۵ گانه طراحی سبک مدرن از نظر لوکوربوزیه عبارتند از:
اولین پروژه لوکروبوزیه خانه دومینو بود. این کلمه از دو بخش دوموس به معنی خانه و اینو به معنی خلاقیت ساخته شدهاست. خانه دومینو اولین نمونه انبوهسازی خانه در معماری است.
خانه دوماینو دارای پلان بازی است که طبقات در آن روی دالهایی از جنس بتن مسلح باریک و محدود، سوارند. ستونها در گوشههای ساختمان قرار دارند. دسترسی طبقات به یکدیگر نیز از طریق راهپلههای تعبیه شده در یک طرف نقشه امکانپذیر است. به این ترتیب، طراحی داخلی خانه کاملا مستقل بوده و در پیکربندی داخلی میتوان آزادانه عمل کرد.
لوکروبوزیه در مدل خانه دومینو، دیوارها و تیرهای باربر سقف را حذف کرد.
با ظهور معماری سبک مدرن، نمای مدرن بوجود آمد. نمای مدرن از قوانین و ضوابط سبک معماری مدرن پیروی میکند. این سبک بیشتر به استفاده از المانهای سنگی و بتنی، سادگی و خطوط افقی و الگوهای خطی معروف است. پنجرههای بزرگ، یا استفاده از دیوارهای شیشهای از دیگر ویژگیهای بارز این سبک معماری است.
در طراحی نما به سبک مدرن دیگر لزوما اهمیتی ندارد از چه مصالحی استفاده میکنند، نکته مهم این است که کدام مصالح در ترکیب با هم هماهنگی و فرم خوبی با طراحی پیدا میکنند. گاها پیش آمده که در ساخت بناها از مصالح با کیفیت و گران قیمتی استفاده شده، اما نتیجه نهایی چندان موفقآمیز نبوده است؛ علت این اتفاق عدم توجه کافی به تناسب بصری است.
امروزه استفاده از بهترین متریالها و رنگهای خیرهکننده موفقیتآمیز بودن طراحی نما را تضمین نمیکند؛ بلکه نکته حائز اهمیت توجه به ترکیب، طراحی و تناسب این دو فاکتور با یکدیگر است. با این وجود در طراحی نماهای مدرن همواره مصالح پرکاربردتری وجود دارند:
نماهای بتنی زیادی امروزه در ساختمانهای سبک مدرن دیده میشود. بتن به دلیل دوام زیادش نیاز چندانی به محافظت و ترمیم ندارد. ترکیب چوب و بتن سفید یا خاکستری ترکیب معروفی است و بیشتر در ساخت نما دیده میشود.
مزایا:
سنگ صدها سال است که متریال ساخت خانه به حساب میآید. در نمای خانههای مدرن نیز گاها از سنگ استفاده میشود.
مزایا:
در طراحی نمای مدرن، شیشه متریال پرکاربردی است. به جای استفاده از پنجرههای متعدد، با استفاده از شیشه نور به میزان کافی برای ساختمان تامین میشود. در این نوع طراحی فقط چهارچوبها هستند که از جنس شیشه نیستند. ۲ فاکتور مهم در طراحی نما با شیشه وجود دارد؛ محافظت در برابر نور آفتاب و تعمیرات. معمولا با قرار دادن سقف جلوی نور زیاد آفتاب را گرفته و با طراحی تراس، امکان تعمیرات هم فراهم میشود.
فواید:
مضرات احتمالی:
نمای مدرن در معماری با پا گرفتن سبک معماری مدرن خودش را نشان داد. از ویژگیهای بارز این سبک میتوان به گرایش به سادگی؛
عدم استفاده از قالبهای تزئینی برای نما؛
برجسته بودن خطوط افقی و الگوهای خطی؛
استفاده از مصالحی چون سنگ، شیشه و بتن؛
میینیمالیست بودن؛
و پیروی ایده از کاربری اشاره کرد.